artimperium.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

Zdrowie

Witamina e – gdzie występuje?

Witamina e – gdzie występuje?

„Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki…” – głosiła popularna piosenka wiele lat temu. Nic się nie zmieniło, ponieważ witaminy w naszym życiu stanowią niezbędny składnik gwarantujący zdrowie. Choć nie pełnią funkcji odżywczych ani energetycznych, a jedynie regulacyjne, napędzając procesy metaboliczne w komórkach, to bez tych substancji trudno sobie wyobrazić harmonijną pracę całego organizmu. Abecadło witamin jest całkiem obszerne, biorąc pod uwagę typy i podtypy, a jedną z najważniejszych jest witamina E – zwana nie bez powodu „witaminą młodości”.

Rola witaminy E w organizmie

Witamina E jest niezbędnym, rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem w diecie człowieka, chroniącym przed nowotworami, cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi i neurologicznymi.

Wiele dowodów naukowych wskazuje na to, że reaktywne wolne rodniki biorą udział w wielu chorobach, w tym chorobach serca i nowotworach, dostają się do naszego organizmu poprzez dym papierosowy i rozmaite zanieczyszczenia w powietrzu. Dlatego złożony system obrony antyoksydacyjnej chroni komórki przed ich szkodliwym działaniem, a witaminą czynnie wspomagającą proces obronny jest właśnie witamina E. Spożywanie pokarmów bogatych w ten naturalny przeciwutleniacz, który jest w stanie ugasić lub zneutralizować nadmiar toksycznych rodników, może odgrywać ważną rolę w hamowaniu rozwoju poważnych chorób.

Antyoksydacyjne funkcje witaminy E, takie jak działanie przeciwzapalne, rola w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom, a także funkcje ochronne przed chorobami neurodegeneracyjnymi to jednak nie wszystko. Stosowana jest także w poronieniach nawykowych, w zanikach mięśniowych oraz w profilaktyce leczniczej bezpłodności u mężczyzn. Zasługuje w pełni na zaszczytny tytuł „witaminy młodości”, opóźniając procesy starzenia powiązane z występowaniem rozmaitych schorzeń. Objawami niedoboru są bowiem chroniczne zmęczenie, anemia, starzenie się skóry oraz bolesne problemy z zębami i kośćmi.

Witamina e gdzie występuje?

Dowiedziono, poprzez naukowe mapowanie, występowanie tej witaminy w różnych gatunkach roślin ogrodniczych, a także na różnych etapach rozwoju owoców i warzyw. Jej ścieżka biosyntezy, dystrybucja wewnątrzkomórkowa i funkcja antyoksydacyjna w królestwie roślin są dobrze poznane.

Ponieważ witamina E jest naturalnie obecna w dietach roślinnych i produktach zwierzęcych, a poza tym jest często dodawana przez producentów do olejów roślinnych i przetworzonej żywności, jej spożycie jest prawdopodobnie wystarczające, aby uniknąć dotkliwego niedoboru. Istnieje lista produktów i źródeł organicznych, w których występowanie witaminy E jest znacznie nasilone. Są to przede wszystkim wszelkiego rodzaju oleje roślinne, orzechy i nasiona, ale także owoce i warzywa. Aby nie być gołosłownym przytoczmy przykładowo: olej z kiełków pszenicy, oleje słonecznikowe, szafranowe i sojowe, ziarna słonecznika, migdały, orzeszki ziemne, kapustę, szpinak,
dynię, czerwoną paprykę, szparagi, mango oraz awokado. Jest zatem w czym wybierać z bogatego arsenału bomb „witaminy młodości”. Zdrowie jest przecież najważniejsze!

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *