artimperium.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

Zdrowie

Sok z buraka – właściwości, które pozwalają zachować zdrowie

Sok z buraka – właściwości, które pozwalają zachować zdrowie

Sok z buraka można przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób. Buraki są dość tanie niemalże cały rok, tym samym stały się bardzo popularnym dodatkiem do posiłków. Wielu ludzi docenia cenne właściwości tych warzyw i włącza je do swojej prozdrowotnej diety.

Jak przygotować sok z buraka

Do przygotowania soku z buraka konieczne jest posiadanie sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki. Buraki należy umyć w ciepłej wodzie a następnie opłukać pod bieżącą zimną wodą. Następnie trzeba je obrać ze skórki i pokroić w cząstki rozmiarem przypominające ćwiartki jabłka.
Sok z buraków jest naturalnym barwnikiem i trudno go zmyć ze skóry, dlatego dobrze obierać buraki w rękawiczkach. Jeśli to niemożliwe, do mycia rąk należy użyć świeżo wyciśniętego soku z cytryny, wtedy czerwona barwa łatwiej zejdzie z dłoni.

Sok z buraka – właściwości

Buraki zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Są bogate między innymi w żelazo, potas, magnez i żelazo. Zawierają sporo witamin z grupy B, a także witaminy C, A, E oraz K.
Sok z buraka polecany jest szczególnie osobom, które cierpią na anemię. Anemia to choroba, dla której charakterystyczna jest zmniejszona liczba erytrocytów oraz zmniejszonym poziomem hemoglobiny. Sok z buraka skutecznie poprawia wartość tych parametrów. Duża zawartość żelaza oraz witaminy B sprawia, że proces tworzenia czerwonych krwinek przyspiesza.
Regularne picie soku z buraków przyspiesza przemianę materii, dlatego polecany jest osobom, które borykają się z nadmiarowymi kilogramami i przechodzą na dietę odchudzającą. Dodatkowo, sok buraczany pozwala oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn i złogów zgromadzonych w jelitach. Wypicie 250 ml soku z buraka pozwala nasycić organizm, gdy ktoś jest głodny pomiędzy zaplanowanymi posiłkami.
Sok buraczany ma poza tym działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dlatego polecany jest osobom, które cierpią na infekcje bakteryjne oraz wirusowe. Dzięki regularnemu spożyciu soku z buraków rośnie odporność i wytrzymałość organizmu.
Wielu specjalistów zaleca, by sok z buraka zagościł na stałe w diecie pacjentów, którzy cierpią na problemy z układem sercowo – naczyniowym. Substancje w nim zawarte zapobiegają powstawaniu złego cholesterolu, czyli aktywnie przeciwdziałają zmianom miażdżycowym w organizmie. Udowodniono, że osoby, które prawidłowo się odżywiają i włączają do swojej diety produkty z buraków mają niższe ryzyko zawału oraz udaru.
Ginekolodzy zalecają kobietom w ciąży regularne spożycie soku z buraka. Po pierwsze dlatego, że poprawia wyniki krwi, po drugie zaś wspiera w problemach ze zgagą i zaparciami.

Sok z buraka – idealny napój dla rekonwalescentów

Sok buraka polecany jest osobom, które dochodzą do zdrowia po ciężkiej chorobie. Szczególnie polecany jest tym pacjentom, którzy borykają się z białaczką. Dzięki regularnemu spożyciu soku z buraka, poprawiają się u nich parametry krwi.

Sok z buraka i same buraki znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Warto włączyć je do swojej diety, by wzmocnić organizm. Sok z buraka nie jest jedynie polecany osobom, które cierpią na dnę moczanową. Przy długotrwałym spożyciu sok z buraka podnosi także ciśnienie krwi, dlatego osoby, które cierpią na kłopoty z ciśnieniem, powinny je regularnie kontrolować, jeśli spożywają sporo soku buraczanego.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *