Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś
Lifestyle pyłek pszczeli właściwości

Pyłek pszczeli właściwości wprost imponujące

Data publikacji 18 listopada 2021

Naturalne produkty, które powstają w wyniku pracy pszczół, odznaczają się niezwykłymi właściwościami. Warto wprowadzić je do swojej codziennej diety, są także istotnym składnikiem kosmetyków, które mają dobroczynny wpływ na nasze ciało. Jednym z tych produktów jest pyłek pszczeli. Co trzeba o nim wiedzieć i jakie są jego właściwości?

pyłek pszczeli właściwości

Pyłek pszczeli – w jaki sposób powstaje?

Pyłek pszczeli oraz nektar zbierane są przez pszczoły z różnorodnych roślin. Czasem jest to tylko i wyłącznie pyłek, jak z kukurydzy czy łubinu, a czasem zarówno jedno, jak i drugie. W wyniku tej pszczelej pracy pyłek mieszany jest z nektarem, a także pszczelą śliną i składany w komórkach plastra, który znajduje się w ulu. Służy on tym owadom jako pokarm, także w czasie zimy. Dlatego pszczelarze muszą uzupełniać te niedobory w inny sposób, ale dzięki temu my możemy skorzystać z niezwykłych właściwości pyłku wprost z ula.

Jak wygląda pyłek pszczeli? – Ma on postać małych kuleczek w kolorze od żółtego do brązu – jest to uwarunkowane między innymi rodzajem kwiatów i drzew, z których jest zbierany. Rodzaj roślin ma również wpływ na wartości odżywcze oraz smak samego pyłku – może on pod tym względem znacznie się różnić. Jednak każdy pyłek pszczeli ma właściwości lecznicze, dlatego zdecydowanie warto z nich korzystać zarówno pod postacią leków, jak i kosmetyków.

Pyłek pszczeli właściwości

Pyłek pszczeli to przede wszystkim bogactwo różnorodnych mikroelementów takich jak witaminy A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, biotynę, kwas pantotenowy i foliowy oraz wiele innych. Odznacza się on także zawartością soli mineralnych, czyli cennych dla naszego zdrowia pierwiastków, a także aminokwasów, enzymów, koenzymów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów, katechin oraz fenolokwasów. Najważniejsze ze składników to białka i wolne aminokwasy. To oczywiście nie wszystkie składniki – ich ilość i różnorodność jest zdumiewająca.

Dzięki aż takiej ilości najróżniejszych aktywnych składników pyłek pszczeli właściwości ma również do tego całkowicie adekwatne – jest powszechnie od wieków wykorzystywany zarówno do produkcji leków, jak i kosmetyków. Jego właściwości lecznicze to przede wszystkim uzupełnienie organizmu w niezbędne witaminy, sole mineralne i inne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wzmacnia, detoksykuje, regeneruje, działa przeciwzapalnie, uspokaja, a niektóre schorzenie i dolegliwości po prostu leczy.

Przy jakich schorzeniach warto korzystać z jego dobrodziejstw

Ilość schorzeń, które można wspomagać preparatami z pyłkiem pszczelim, jest również imponująca. Między innymi pomaga w dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, krwionośnym, z naszym zdrowiem psychicznym, jest pomocny przy alergiach, uzależnieniach, chorobach cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, miażdżyca, wysoki poziom cholesterolu, w stanach zapalnych różnego pochodzenia, warto go także przyjmować, aby wzmocnić odporność. Zdecydowanie można określić go mianem superfoods. Wykazuje również niezwykłe właściwości jako kosmetyk.

Redakcja artimperium.pl

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?