Naturalne produkty, które powstają w wyniku pracy pszczół, odznaczają się niezwykłymi właściwościami. Warto wprowadzić je do swojej codziennej diety, są także istotnym składnikiem kosmetyków, które mają dobroczynny wpływ na nasze ciało. Jednym z tych produktów jest pyłek pszczeli. Co trzeba o nim wiedzieć i jakie są jego właściwości?
Pyłek pszczeli – w jaki sposób powstaje?
Pyłek pszczeli oraz nektar zbierane są przez pszczoły z różnorodnych roślin. Czasem jest to tylko i wyłącznie pyłek, jak z kukurydzy czy łubinu, a czasem zarówno jedno, jak i drugie. W wyniku tej pszczelej pracy pyłek mieszany jest z nektarem, a także pszczelą śliną i składany w komórkach plastra, który znajduje się w ulu. Służy on tym owadom jako pokarm, także w czasie zimy. Dlatego pszczelarze muszą uzupełniać te niedobory w inny sposób, ale dzięki temu my możemy skorzystać z niezwykłych właściwości pyłku wprost z ula.
Jak wygląda pyłek pszczeli? – Ma on postać małych kuleczek w kolorze od żółtego do brązu – jest to uwarunkowane między innymi rodzajem kwiatów i drzew, z których jest zbierany. Rodzaj roślin ma również wpływ na wartości odżywcze oraz smak samego pyłku – może on pod tym względem znacznie się różnić. Jednak każdy pyłek pszczeli ma właściwości lecznicze, dlatego zdecydowanie warto z nich korzystać zarówno pod postacią leków, jak i kosmetyków.
Pyłek pszczeli właściwości
Pyłek pszczeli to przede wszystkim bogactwo różnorodnych mikroelementów takich jak witaminy A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, biotynę, kwas pantotenowy i foliowy oraz wiele innych. Odznacza się on także zawartością soli mineralnych, czyli cennych dla naszego zdrowia pierwiastków, a także aminokwasów, enzymów, koenzymów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów, katechin oraz fenolokwasów. Najważniejsze ze składników to białka i wolne aminokwasy. To oczywiście nie wszystkie składniki – ich ilość i różnorodność jest zdumiewająca.
Dzięki aż takiej ilości najróżniejszych aktywnych składników pyłek pszczeli właściwości ma również do tego całkowicie adekwatne – jest powszechnie od wieków wykorzystywany zarówno do produkcji leków, jak i kosmetyków. Jego właściwości lecznicze to przede wszystkim uzupełnienie organizmu w niezbędne witaminy, sole mineralne i inne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wzmacnia, detoksykuje, regeneruje, działa przeciwzapalnie, uspokaja, a niektóre schorzenie i dolegliwości po prostu leczy.
Przy jakich schorzeniach warto korzystać z jego dobrodziejstw
Ilość schorzeń, które można wspomagać preparatami z pyłkiem pszczelim, jest również imponująca. Między innymi pomaga w dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, krwionośnym, z naszym zdrowiem psychicznym, jest pomocny przy alergiach, uzależnieniach, chorobach cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, miażdżyca, wysoki poziom cholesterolu, w stanach zapalnych różnego pochodzenia, warto go także przyjmować, aby wzmocnić odporność. Zdecydowanie można określić go mianem superfoods. Wykazuje również niezwykłe właściwości jako kosmetyk.