Badania wstępne nie mają jednej, ustawowej daty ważności, na przykład 1 miesiąca albo roku. Orzeczenie lekarskie jest aktualne przez okres wskazany przez lekarza medycyny pracy, pod warunkiem że nie zmienią się istotnie stan zdrowia ani warunki pracy. Przy zmianie pracodawcy ponowne badania mogą nie być potrzebne, jeśli zostaną spełnione warunki określone w art. 229 Kodeksu pracy, w tym przerwa między zatrudnieniami nie dłuższa niż 30 dni.
Od czego zależy ważność badań wstępnych?
Po badaniu lekarz medycyny pracy wydaje orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku. Dokument wskazuje termin kolejnego badania, a ta data wyznacza okres, w którym orzeczenie pozostaje aktualne. Lekarz bierze pod uwagę stan zdrowia, rodzaj pracy oraz czynniki szkodliwe, niebezpieczne lub uciążliwe występujące na stanowisku.
Przepisy nie ustanawiają jednego terminu ważności badań wstępnych dla wszystkich pracowników. Nie można więc przyjąć, że każde orzeczenie jest ważne z automatu przez rok, trzy lata albo pięć lat. Decydująca jest data wpisana w dokumencie oraz zgodność stanowiska i warunków pracy z informacjami zawartymi w skierowaniu.
Czy można wykorzystać badania u nowego pracodawcy?
Tak, ale nie w każdej sytuacji. Art. 229 Kodeksu pracy pozwala zwolnić pracownika z ponownego badania wstępnego, gdy nowy pracodawca może oprzeć się na aktualnym orzeczeniu wydanym dla poprzedniego zatrudnienia. Warunki muszą być spełnione łącznie:
| Warunek | Wymóg szczegółowy |
|---|---|
| Przerwa między zatrudnieniami | Nowa umowa jest zawierana w ciągu 30 dni od rozwiązania albo wygaśnięcia poprzedniej umowy. |
| Aktualne orzeczenie | Pracownik ma orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do pracy. |
| Porównywalne warunki | Warunki opisane w poprzednim skierowaniu odpowiadają warunkom na nowym stanowisku. |
| Dokumentacja | Nowy pracodawca otrzymuje do wglądu orzeczenie oraz skierowanie, na podstawie którego je wydano. |
Oceny warunków pracy dokonuje nowy pracodawca. Samo podobne określenie stanowiska nie wystarcza, jeśli różnią się czynniki szkodliwe lub uciążliwe, sposób wykonywania pracy albo poziom narażenia. Jeżeli dokumenty nie pozwalają potwierdzić zgodności warunków, pracodawca powinien skierować kandydata na nowe badania wstępne.
Zwolnienie z ponownego badania nie dotyczy osób przyjmowanych do prac szczególnie niebezpiecznych. W takim przypadku trzeba wykonać badanie wymagane dla nowego stanowiska, niezależnie od tego, kiedy wydano poprzednie orzeczenie.
Kiedy orzeczenie traci aktualność przed wskazaną datą?
Data wpisana przez lekarza nie oznacza, że dokument można stosować w każdych okolicznościach aż do jej upływu. Orzeczenie odnosi się do konkretnego stanu zdrowia oraz konkretnych warunków pracy. Wcześniej może przestać wystarczać w szczególności, gdy:
- pracownik chorował i jego niezdolność do pracy trwała dłużej niż 30 dni,
- pracownik uległ wypadkowi albo wystąpiło inne zdarzenie mogące wpływać na jego zdolność do pracy,
- pracownik został przeniesiony na stanowisko z innymi czynnikami szkodliwymi lub uciążliwymi,
- zmieniły się warunki pracy opisane w pierwotnym skierowaniu.
Po niezdolności do pracy spowodowanej chorobą trwającą dłużej niż 30 dni pracownik musi przejść badania kontrolne przed powrotem do pracy. Lekarz ocenia wtedy, czy może on nadal wykonywać obowiązki na danym stanowisku. Z kolei zmiana stanowiska na takie, na którym występują nowe zagrożenia, może wymagać badań wstępnych, nawet jeśli poprzednie orzeczenie nadal wskazuje późniejszą datę.
Co musi zrobić nowy pracodawca?
Jeżeli pracodawca chce skorzystać z zasady 30 dni, powinien zweryfikować dokumenty i warunki pracy, a nie opierać się wyłącznie na oświadczeniu kandydata. Procedura wygląda następująco:
- Pracodawca ustala datę zakończenia poprzedniego stosunku pracy.
- Otrzymuje od kandydata aktualne orzeczenie oraz poprzednie skierowanie na badania.
- Porównuje stanowisko i czynniki występujące w poprzedniej oraz nowej pracy.
- Jeżeli warunki są zgodne i nie chodzi o pracę szczególnie niebezpieczną, może odstąpić od ponownego badania wstępnego.
Pracodawca nie może dopuścić do pracy osoby bez aktualnego orzeczenia o braku przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku. Wynika to z art. 229 § 4 Kodeksu pracy. Odpowiedzialność za dopuszczenie pracownika do pracy bez wymaganej dokumentacji ponosi pracodawca, a naruszenie przepisów może prowadzić do sankcji kontrolnych i finansowych.
Najważniejsza zasada jest prosta: sprawdź datę na orzeczeniu, warunki opisane w skierowaniu oraz przerwę między zatrudnieniami. To te informacje rozstrzygają, czy badania wstępne nadal można wykorzystać, czy potrzebne będzie nowe skierowanie i badanie.
Artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej ani medycznej. W indywidualnej sprawie dotyczącej aktualności orzeczenia skonsultuj się z pracodawcą, lekarzem medycyny pracy, Państwową Inspekcją Pracy lub prawnikiem.