Strona główna  /  Wynagrodzenia  /  Ekwiwalent za odzież roboczą – kiedy wypłacać?

✦ AI

Ekwiwalent za odzież roboczą – kiedy wypłacać?

Wynagrodzenia
Złożone spodnie robocze i kamizelka odblaskowa na biurku w nowoczesnym biurze, symbolizujące kwestie odzieży ochronnej.

Ekwiwalent za odzież roboczą wypłaca się wtedy, gdy pracodawca dopuszcza używanie własnej odzieży i obuwia przez pracownika, a pracownik wyrazi na to zgodę. Świadczenie zastępuje dostarczenie odzieży przez pracodawcę i powinno odpowiadać rzeczywistym kosztom zakupu oraz utrzymania odzieży. Zasady wypłaty trzeba określić w regulaminie pracy, układzie zbiorowym, obwieszczeniu albo umowie.

Kiedy można wypłacić ekwiwalent za odzież roboczą?

Zgodnie z art. 2377 Kodeksu pracy pracodawca ma obowiązek nieodpłatnie zapewnić odzież i obuwie robocze, gdy własna odzież pracownika mogłaby ulec zniszczeniu lub znacznemu zabrudzeniu, a także wtedy, gdy wymagają tego względy technologiczne, sanitarne albo bezpieczeństwo pracy.

Ekwiwalent jest dopuszczalny tylko na stanowiskach wskazanych w przepisach wewnątrzzakładowych. Pracownik musi zgodzić się na korzystanie z własnej odzieży i obuwia. Pracodawca nie może po prostu przerzucić na niego kosztu zakupu stroju wymaganego do pracy, nie wypłacając żadnej rekompensaty.

Sytuacja Obowiązek pracodawcy Wymogi dla ekwiwalentu
Własna odzież mogłaby ulec zniszczeniu lub znacznemu zabrudzeniu Zapewnienie odzieży i obuwia roboczego albo dopuszczenie własnej odzieży na zasadach określonych w przepisach wewnętrznych Zgoda pracownika oraz kwota odpowiadająca rzeczywistym kosztom
Odzież musi zapewniać ochronę przed zagrożeniem na stanowisku Zapewnienie wymaganej odzieży ochronnej i środków ochrony indywidualnej Sam ekwiwalent nie zastępuje obowiązku zapewnienia ochrony
Pracownik korzysta z własnej odzieży roboczej za zgodą Ustalenie zasad używania, wymiany i konserwacji odzieży Udokumentowanie kosztów i uregulowanie świadczenia w dokumentach zakładowych

Trzeba rozróżnić odzież roboczą od odzieży ochronnej. Odzież robocza chroni przede wszystkim własne ubranie pracownika przed zabrudzeniem lub zużyciem. Odzież ochronna ma chronić pracownika przed konkretnymi zagrożeniami, na przykład substancjami chemicznymi, wysoką temperaturą lub czynnikami biologicznymi. Jeżeli wymagane są właściwości ochronne, pracodawca powinien zapewnić środki spełniające wymagania dla danego stanowiska. Ekwiwalent nie może służyć do zastąpienia obowiązkowej ochrony dowolnym strojem kupionym przez pracownika.

Co powinien określać regulamin pracy?

Najczęstszym błędem jest wypłacanie stałej kwoty bez wcześniejszego uregulowania zasad. Pracodawca powinien wskazać stanowiska, na których dopuszcza używanie własnej odzieży i obuwia, rodzaj wymaganych elementów, sposób ustalania kosztów, częstotliwość wypłat oraz zasady wymiany zużytej odzieży.

Postanowienia mogą znaleźć się w regulaminie pracy, układzie zbiorowym, obwieszczeniu albo umowie, zależnie od organizacji pracodawcy i obowiązujących u niego dokumentów. Warto zachować także dokumentację potwierdzającą przyjęte ceny, przewidywany okres użytkowania, zgodę pracownika oraz wypłacone kwoty.

Jak obliczyć wysokość ekwiwalentu?

Przepisy nie wskazują jednej stawki dla wszystkich pracowników. Kwota musi być racjonalna i możliwa do zweryfikowania. Przy ustalaniu świadczenia można zastosować następującą procedurę:

  1. Ustal, jakie elementy odzieży i obuwia są wymagane na danym stanowisku.
  2. Określ ich rzeczywisty koszt na podstawie rachunków, faktur, paragonów albo aktualnych cen rynkowych.
  3. Ustal przewidywany okres użytkowania poszczególnych elementów, uwzględniając intensywność pracy i tempo zużycia.
  4. Rozlicz koszt w przyjętym okresie, na przykład miesięcznie lub rocznie, zgodnie z regulaminem.
  5. Dodaj uzasadnione koszty prania i konserwacji, jeśli pracownik wykonuje te czynności samodzielnie.

W wyliczeniu mogą zostać uwzględnione następujące elementy:

  • Koszt zakupu odzieży i obuwia potrzebnych na danym stanowisku.
  • Okres użytkowania przyjęty dla każdego elementu, zależny od rodzaju pracy i zużycia.
  • Koszt prania, jeżeli pracownik samodzielnie czyści odzież.
  • Środki piorące i konserwacyjne, o ile ich użycie pozostaje związane z utrzymaniem odzieży roboczej.

Nie oznacza to, że pracodawca musi zwracać każdy wydatek bez żadnej kontroli. Koszt powinien dotyczyć odzieży wymaganej na stanowisku, odpowiadać realiom rynkowym i mieć związek z wykonywaną pracą. Stały ryczałt oderwany od rzeczywistych wydatków może zostać zakwestionowany podczas kontroli.

Ekwiwalent za pranie i kwestie ZUS

Ekwiwalent za zakup odzieży oraz ekwiwalent za jej pranie to odrębne świadczenia, choć mogą być wypłacane jednocześnie. Jeżeli pracownik sam pierze i konserwuje własną odzież roboczą, pracodawca powinien uwzględnić koszty wody, energii, środków piorących i zużycia urządzeń albo przyjąć inną, racjonalnie uzasadnioną metodę rozliczenia.

Wysokość świadczenia za pranie może być ustalana na podstawie cen usług pralniczych, rzeczywistego zużycia środków lub innych udokumentowanych danych. Zasady powinny uwzględniać faktyczny czas wykonywania pracy. Jeżeli pracownik przez część okresu nie używa odzieży, na przykład z powodu dłuższej nieobecności, regulamin może przewidywać proporcjonalne rozliczenie.

Dokumentacja nie jest dodatkiem do rozliczenia. To ona pokazuje, że wypłacona kwota rekompensuje koszt związany z pracą, a nie stanowi dowolnego dodatku do wynagrodzenia.

Prawidłowo ustalony i udokumentowany ekwiwalent za odzież roboczą lub jej pranie co do zasady nie jest wliczany do podstawy wymiaru składek ZUS, ponieważ rekompensuje wydatki związane z obowiązkami pracowniczymi. Pracodawca powinien jednak potrafić wykazać podstawę wypłaty, sposób obliczenia i związek świadczenia z warunkami pracy. Kwota zawyżona albo pozbawiona uzasadnienia może zostać oceniona jako przychód pracownika, a nie rzeczywisty ekwiwalent.

Najbezpieczniejsze rozwiązanie to połączenie zgody pracownika, jasnych zapisów w regulaminie i dokumentów potwierdzających przyjęte koszty. Wtedy wiadomo, kiedy ekwiwalent za odzież roboczą wypłacać i jak wykazać, że jego wysokość odpowiada realnym wydatkom.


Artykuł ma charakter informacyjny i nie zastępuje indywidualnej porady prawnej ani konsultacji ze specjalistą ds. prawa pracy i BHP.

Redakcja artimperium.pl

ArtImperium to poradnik z zakresu prawa pracy i spraw pracowniczych. Wyjaśniamy zasady zawierania umów, rozliczania czasu pracy i wypłaty wynagrodzeń, a także obowiązki związane z medycyną pracy. Podpowiadamy, jak przebiega rekrutacja i jakie prawa mają pracownik i pracodawca w typowych sytuacjach. Treści mają charakter informacyjny i nie stanowią porady prawnej.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?